Elokuvaohjaajan näkökulma

Jeesus valloittaa Hollywoodin -taas!

Kuka muistaa vielä kun Mooses aukaisi sauvallaan Punaisen meren? Entä kuka muistaa kun John Wayne löi rintaansa ja sanoi: "Tämä todellakin oli Jumalan poika?" Minun ikäisistäni ja hieman vanhemmista monikin, mutta nuoremmista ei juuri kukaan.

Raamatulliset elokuvat olivat Hollywoodissa in 1950-luvun puolestavälistä aina kuusikymmenluvun alkuun. Sitten ne katosivat. Totaalisesti. Kaikki perustui siihen, että jopa Hollywoodissa asti odotettiin Jeesuksen toista tulemusta ja kansalle haluttiin antaa sitä mitä se halusi. Ja kyllähän kansa halusi.

Laajakangastekniikka ja magneettinen stereoääni vakiinnuttivat paikkansa 1950-luvun puolessa välissä ja viisikymen luvun lopulle tultaessa uusi mullistava Todd-AO 70mm tekniikka tuli käyttöön. Itse henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että parhain elokuvakokemus saadan aikaiseksi juuri ko. tekniikalla. Helsingissä aikoinaan mm. Bristol, Savoy ja Capitol kykenivät esittämään 70 mm elokuvia. Nykyään projektorit on siirretty Rexiiin, mutta en tiedä miten hyvin Rexin suora valkokangas pystyy välittämään saman illuusion kuin esim. Bristolin jättikangas aikoinaan?  Nykyelokuviakin on levennetty 70 millisiksi, mutta Ben Hur kuvattiin suoraan 70 millisellä kameralla. Vaativaa puuhaa kun kamera on pienen soutuveneen kokoinen.

Tekniikka oli siis kohdallaan kun Jeesus kumppaneineen marssi valkokankaalle. Ja lippuluukuilla oli kuhinaa. Sellaiset elokuvat kuin Kuningasten Kuningas, Raamattu, 10 Käskyä ja Ben Hur olivat todellista mannaa tuon ajan ihmisille. Ne kunnioittivat Raamatun sanomaa ja siksi niillä myös oli siunaus; mm. Ben Hur nappasi 12 oscaria ja ennätys taitaa olla voimassa vieläkin.

Mutta Jeesus ei tullutkaan ja Raamatulliset elokuvat katosivat tyystin moneksi vuosikymmeneksi vaikka n. 10 vuotta sitten Mel Gibson koettikin tehdä Kristuksen kärsimyksestä realistisen elokuvan ja lopulta joutui rahoittamaan se itse kun kaikki tuotantoyhtiöt sanoivat ei kiitos. Elokuva menestyi ja toi Gibsonin sijoitukset monin verroin takaisin.

Nyt Hollywood on herännyt uudestaan tälle aiheelle: Jeesuksesta tai Raamatusta ei ole tehty elokuvia! On olemassa kysyntää sille. On löydetty markkinarako. Itse tiesin jo parikymmentä vuotta sitten, että kun Jeesuksen takaisintulo oikeasti tapahtuu, Hollywood alkaa tehdä Raamatullisia elokuvia. Nyt on tuo aika alkamassa. Ja mikä parasta - nyt ei tarvita soutuveneen kokoista kameraa. Digitekniikka luo mullistavia uusia mahdollisuuksia! Punainen meri avautuu aivan eri lailla, nelivaljakot voivat laukata ellipsin muotoista rataa ja tuhannet katsojat voidaan lisätä digitaalisesti. Magneettinen ääni on korvattu optisella Dolby-digital äänellä, laajakangas on vakiintunut standardiksi ja jopa 3D on taas mahdollinen. Lisäksi projektorit on korvattu digiprojektoreilla. Jeesuksen Hollywoodin valloitus ei tule ainakaan tekniikasta jäämään kiinni.

http://dome.fi/elokuvat/ajankohtaista/vain-hollywoodissa-waterworldin-oh...

Oheisesta listasta puuttuu Spielbergin Mooses elokuva. Hän teki animaation jokin aika sitten, mutta nyt hän tietääkseni suunnittelee näyteltyä tarinaa Mooseksesta. Spielbergia on juutalaisena kiinnostanut kaikki Vanhan Testamentin tapahtumat jo ennenkin - mm. Kadonneen aareteen metsästäjissä etsittiin liiton arkkia. Myös Ridely Scott puuhailee elokuvaa Mooseksesta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Vahvoista persoonista tehdään toistuvasti elokuvia. Elokuvan lopussa sankari ratsastaa kohti auringonnousua, kävi elokuvassa miten kuinkaan. Niin se on!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kuningasten kuningasta en noista mainitsemistasi muista, mutta etenkin Charlton Hestonin dramaattisesti esittämä Ben-Hur on klassikko. Anne Baxter ja Yul Brunner Kymmenessä käskyssä ovat ikimuistoisia egyptiläisiä.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Sitten on vielä hyvä muistaa nekin elokuvat, joissa on symbolinen hengellinen tarina tai sitten muuten hengellisesti järjevä tai vähintäänkin inspiroiva opetus (esim: hyvä voittaa/paha saa palkkansa/sankari kasvaa vastuun myötä jne).

Esim. teräsmies, spiderman, hancock, murhaajan merkki, rita hayworth - avain pakoon (=shawshank redemption). Toki niistä on yleensä "täysin puhdasoppista teologiaa" hankala löytää, vaan jotakin sinnepäin.

2014 on tulossa ilmeisesti uudelleentehty Left Behind, jossa pääosassa Nicolas Cage.
https://www.facebook.com/leftbehindreboot

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jeesuksessa on markkinarako?

Itse en edes ateistina puhuisi tuollaisesta yhdistelmästä muuten kuin sarkastisesti... Ja sellainenhan tämä kirjoitus ei ole.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Elokuvien teko on sen verran kallista hommaa, että markkinarako on tekijällä yleensä pakko olla olemassa tai ainakin siihen uskoa, ellei elokuvan aiheena ole "kiven elämää".

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Hollywood ei tee mitään ellei se usko hyötyvänsä siitä taloudellisesti. Sen varran raadollinen systeemi se on. Coppolakin sanoi, että joskus ennen M tarkoitti tuottajille sanaa Movie, nykyäään se tarkoittaa sanaa Money.
Ei Hollywood kajoaisi Raamttuun ellei kokisi, että tässä on mahdollisuus tehdä rahaa. Niin tai näin, pääasia, että Raamatun sanoma tule taas tutuksi nuorelle, elokuvissa käyvälle ikäryhmälle.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Joillekin elämä on jänskää elokuvaa jonka lopussa paha saa palkkansa. Joillekin elämä on kai lähinnä jänskää mielikuvitusta, aivan kuten elokuvatkin usein ovat. Mielikuvitus elokuvissa kaikki on mahdollista, oikeassa elämässä ei paljonkaan.

Koskaan yhtään mistään ei kuitenkaan oikeassa elämässä tule mitään ulkopuolista supersankaria meitä linnunradan alieneita jeesaamaan. Valitettavasti elämä on aivan jotain muuta kuin elokuvaa, se on järkyttävän totta ja omillamme pärjäämistä. Elämä on myös älyttömän haurasta, ja sellaista jonka puolesta kannattanee taistella, voi olla ihan itse se supersankari, ilman projektoreita, tai turhien toiveiden supersankareita.

Piin elämä oli oikein hyvä elokuva, elokuvista puheen ollen ;∂

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Piin elämä on hämmästyttävä elokuva, hieno tarina.

"Koskaan yhtään mistään ei kuitenkaan oikeassa elämässä tule mitään ulkopuolista supersankaria meitä linnunradan alieneita jeesaamaan." Ei tulekaan, ei varsinkaan, jos siihen ei uskota. Jos uskotaan, saattavat tullakin, sikäli, että huomataan, havaitaan.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

"Ei tulekaan, ei varsinkaan, jos siihen ei uskota. Jos uskotaan, saattavat tullakin, sikäli, että huomataan, havaitaan."

Ei ihan auennut, voisitko :-?

Käyttäjän anmarirytila kuva
Anmari Rytilä

Uskon elämään, tässä ja nyt, sekä universaalisiin ajatuksiin.
Jenkkiläisyys ja jeesustelu on minulle lähinnä vastenmielistä.
Korkeinta on Rakkaus (sen kaikissa ulottuvuuksissa).
Olkaamme enkeleitä toisillemme, siinä on haastetta ihmiskunnalle tarpeeksi. Turha on tähytä taivaisiin (vaikka jotkut sitä kipeästi tarvitsevatkin).
Tämä on siis minun kommenttini asiaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kulkeehan jotkut muselmaanit(miehet) tänäänkin pussihousuissa jotta mahdollinen messias ei syntyessään putoaisi maahan.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa