Elokuvaohjaajan näkökulma

Lännenelokuva - melkein kuollut.

Länkkäreitä on tehty suunilleen yhtä kauan kuin elokuva on ollut olemassa. Eli kauan. Kerrotaan juttua, että kun avustajanäyttelijä haki studiolta roolia joskus 30-luvulla, hänet ohjattiin länkkärin kapakkatappelukohtaukseen ainoana ohjeenaan: "sinne vaan joukkoon mukaan."

Lännenelokuvan kulta-aikaa oli kuitenkin 50 -luku. Silloin tehtiin toinen toistaan upeampia klassikoita, mm. Howard Hawks ohjasi lempitarinansa peräti kahteen kertaan. Rio Bravo ja El Dorado kertovat kumpikin tarinan juoposta sheriffistä, joka ystäviensä tuella ryhdistäytyy ja alkaa taistella kaupunkiin saapunutta pahista vastaan. Ohessa lista, joka valottaa sitä lännenelokuvien määrää joka tuolloin tehtiin. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Western_films

Lista on vaikuttava ja pitkä. Sieltä on jopa vaikea poimia sellaisia helmiä kuin John Fordin Etsijät, Fred Zinnemanin Sheriffi ja tietenkin George Stevensin Etäisten laaksojen mies

 

60-luku oli yhteiskunnallisen murroksen aikaa ja lännenelokuva alkoi hiipua, mutta silti mielestäni juuri 60-luvun westernit ovat kestäneet aikaa kaikkein parhaiten. Sam Pechkinpahin Hurja joukko on kaikessa raakuudessaan ja lohduttomuudessaan liki käsittämätön. Brutaali on myös Sergio Leonen dollaritrilogia: Vain muutaman dollarin tähden, Kourallinen dollareita sekä Hyvät, pahat ja rumat. Näiden elokuvien visuaalisuus, nokkela dialogi ja erinomainen kuvaus olivat paljon aikaansa edellä. Leone tavallaan lopetti lännenelokuvan ja koko vuosikymmenen komeasti iki täydellisesti hiottuun timanttiin: Huuliharppukostajaan.

 

70-luvulla westernejä  toki tehtiin, mutta tietty väkinäisyys niistä loistaa. Mennyt glamour oli poissa ja tilalla oli jotakin sellaista mikä karkoitti yleisön. Howard Hawks yritti vielä lähestyä samaa teemaa kuin mitä 50-luvun klassikoissaan, mutta tuloksena oli välttävä Rio Lobo. Jos joku 70-luvun western pitäisi erikseen mainita, niin Arthur Pennin Pieni suuri mies voisi ansaita esille noston. Maininnan ansaitsee myös Don Siegelin The Shootist jossa western-ikoni John Wayne teki viimeisiä roolejaan.

80-luku oli hiljaista aikaa. Clint Eastwoodin Pale rider liki ainoana valopilkkuna ja Michael Ciminon Heavens gate pitkänä miinuksena. Jälkimmäinen melkein kaatoi koko United Artists studion. Voidaan sanoa, että western oli miltei kuollut ja kuopattu vaikka vuosikymmenen loppupuolella tehty Young Guns jollain lailla menestyikin. Samalta vuosikymmeneltä kannattaa nostaa myös Lawrence Kasdanin Silverado esimerkkinä liki täydellisestä epäonnistumisesta. Erinomainen ohjaaja, huippunäyttelijät ja silti tulos on heikko.

90-luku oli länkkärin komea paluu. Ei määrässä, mutta laadussa. Kevin Costnerin ohjaama Dances with wolves oli näkemyksellinen ja ajateltu kokonaisuus. Tunnen henkilökohtaisesti agentin, joka sai "myytyä" käsikirjoituksen sekä näyttelijä-Costnerin ohjaustyön rahoittajille. Hän kertoi, että prosessi oli toivottoman pitkä ja ei-sanaa kuultiin lähes joka puolella. Lopulta Kevin Costner joutui näyttelemään rahoittajille elokuvan jokaisen kohtauksen ennakkoon,  ennenkuin rahoituspäätös tuli. Ja loppu on historiaa. Historiaa teki myös Clint Eastwood joka lopullisesti murtautui - ei pelkästään näyttelijänä - vaan myös ohjaajana koko maailman tietoisuuteen. Unforgiven on loistava lännenelokuva; se on karu, mystinen ja samalla viihdyttävä. Se ansaitsi jokaisen Oscarinsa.

2000-luku on ollut mielenkiintoista aikaa. Sitä voidaan kutsua re-make ajaksi. Eli uudelleen lämmittelyn ajaksi. 3:10 to Yuma on remake vanhasta länkkäristä, mutta toteutus on kerrassaan mainio. Russel Crowe loistaa paatuneena revolverisankarina, jolta pikku hiljaa alkaa löytyä hitunen omaatuntoa. Muutama viikko sitten näin Cowboys and Aliens elokuvan ja mielestäni siinä onnistuttiin yhdistämään hyvin kahta lajityyppiä: westerniä ja sci-fiä.

Lännenelokuva ei ole siis kuollut vaikka se elää hiljaiseloa tällä hetkellä. Se tuntuu muuttuvan ja elävän ajan valtavirran mukana, mutta silti sen perinteet eivät ole unohtuneet. Niitä ovat mm. Colt, kaksintaistelu, saluuna, hevoset, rehtiys, uudisraivaajat, intiaanit, heikomman puolustaminen ja roisto, jolla on musta hattu ;)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Katselin viime viikonloppuna pitkästä aikaa erään länkkärin, joka on yksi lemppareistani.

Se oli Burt Lancasterin tähdittämä Lainvalvoja. Juonen voi lukea täältä: http://www.dvdplaza.fi/reviews/nayta.php?sid=1474 jos pitää länkkäreistä niin uskon tämän miellyttävän.

Täyttä mahtavuutta tällä hetkellä on se, että Särkyneen sydämen sola on vihdoinkin saatettu DVD-formaattiin. En malta odottaa, että saan sen käsiini. Edellisestä katsomiskerrasta lienee liki 20 vuotta.

Leonon elokuvissa isossa osassa oli myös musiikki, joka oli aivan erilasta mitä oltiin aikaisemmin kuultu. Morricone kertoi itse, että luomansa tyyli syntyi tavallaan vahingossa. Tämä johtui siitä, että budjetti oli ollut niin pieni, että se ei mahdollistanut isoa orkesteria.

Seppo Hildén

Veikko, vois muutama John Waynen länkkäri joutua Suomessa nykyään boikottilistalle, John kun joutui joskus läimäyttämään naista avokämmenellä poskelle lopettaakseen niiden hysteriakohtaukset.

Yleensä tehos.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Ja spagetit kun niissä tupakoidaan.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Morrison ia eli John Wayne a jouduttiin kirjaimellisesti pitämään kiinni, kun Marlon Brando n edustajana esiintynyt nainen vaati intiaaneille oikeuksia Oscargaalassa. Brandohan kieltäytyi palkinnosta. Hän ikäänkuin oli mitä näytteli. Varsinainen republikaani... mutta hyviä rooleja. Minä diggasin äijää ihan kybällä.

Seppo Hildén

Tosta John Waynesta, ja sen tavaramerkistä:

John Waynella oli sen kävelytyyli.
Clintillä ja Lee van Cleefillä katse, sekä molemmilla puolet ajasta sikari suupielessä. Tässäkin John Wayne poikkesi tavoiltaan, se poltti elokuvissaan yleensä tupakkaa. Kuoli muuten tupakan takia keuhkosyöpään lopulta.

Seppo Hildén

Tuo Eastwoodin 1992 oskaripöydän putsannut "Armoton" on lempparielokuviani. Hyvä tarina, oikeutettu kosto (heh, vaikkakin hieman ylimitoitettu), hyvä henkilögalleria, sopivasti myös huumoria sekä hieno kuvaus.

Elokuva ei olisi ollut yhtä hyvä jos pääosan esittäjä olisi ollut nuori asesankari. Nyt Clint näytteli ikäistään (62-vuotiasta) parhaimman päivänsä nähnyttä asesankaria, joka kuitenkin muuttui ystävän tapon ja alkoholin voimasta takaisin siksi armottomaksi tappajaksi, joka hänen sanottiin nuorena olleen.

tapio oksanen

Hienointa mainitsemassai elokuvassa on kohtaus, missä Clint seisoo ja ampuu. Ei sen ajan tussareilla mihinkään osunut, mutta heppu seisoo ja on armoton. Kylmästi ja rauhallisesti. Uskomattoman hieno kohtaus.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Häähän heitti aseen... Hyvä leffa, silloin tuntui siltä ainakin.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Kun katsoin klipin, tuli mieleen Saul Rubinek ista, että hyvin suuri osa näistä 'typecasted-näyttelijöistä' on kovia teatteriammattilaisia, joten olen fanittajana aina koettanut seurata monia näitä(kin) ja imdb:stä löytyy. Rubinek illa näitä 'näätä'-rooleja. Eräässä Al Pacino projektissa ilmeni paljon juuri näitä Hollywood-näyttelijöitä, jotka ovat loistavia näyttelijöitä, presence-lahjakkuuksia, mutta teatterissa enempi menestyneitä, kuin filmeissä. Siis ns sivurooleihin on aina 'varma' valita tosi ammattilainen.

Käyttäjän teemukammonen kuva
Teemu Kammonen

Hyvä kirjoitus.

Nyt pitää vielä muistaa, että leffana länkkärit saattavat elää horrosta, mutta pelipuolella länkkäri elää uutta kevättä.

Tietysti Red Dead Redemption ja Fallout: New Vegas ovat hybridejä tyylilajiltaan, mutta jäävät kaikesta huolimatta aika lailla velkaa länkkäreille.

Mico Wikström

Joko Artsin muisti pätkii, tai sitten vain yksinkertaisesti olemme tyystin eri linjoilla 70-luvun länkkäreistä:
Mielestäni kuningas Clint Eastwoodin Lainsuojaton (The Outlaw Josey Wales, 1976) on ehdottomasti pienen ylistyksen arvoinen raina.

Armottoman jälkeen ei tarvitse enää kenenkään yrittää tehdä lännenelokuvaa.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Lainsuojaton on loistoleffa!

Seppo Hildén

"Armottoman jälkeen ei tarvitse enää kenenkään yrittää tehdä lännenelokuvaa."

Costner yritti, Armottoman jälkeen parin vuoden päästä (1994) tehtiin "Wyatt Earp", jossa Costner näytteli Wyatt Earpia ja Armottomassa hienon roolin sheriffinä tehnyt Gene Hackman oli saatu tähän leffaan Wyattin isäksi.

Löysin leffan kirpparilta bluerayna, mutta vitonen oli ihan liikaa tosta leffasta. Ei ollut kummonen.

Mico Wikström

Niin se on viina näköjään vienyt minunkin muistini!

Kuinka tällaisen mestarteoksen voip unohtaa:

http://tv2.yle.fi/juttuarkisto/paivittaiset-ohjelm...

Ehkä autenttisin länkkär ever!?

a s

Mainitaan myös uudelleenfilmatisointi, Cohenin veljesten ohjaama True Grit viime vuodelta.

Teppo Nygren

John Wayne sai vuonna 1970 oscarin kyseisen elokuvan alkuperäisversion roolisuorituksesta.
Kyseinen elokuva on minulla hyllyssä. Tätä uudempaa ei ole, missä pääosaa näyttelee Jeff Bridges. olen senkin kyllä nähnyt. Ei ollenkaan huono, Vaikkain henkilökohtaisesti pidän hiukan vauhdikkaammista länkkäreistä.
"kova kuin kivi" on muuten elokuvien suomenkieliset nimet.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Meinasin just, että unohtuiko Lehkamolta ja muilta. Molemmat hyviä. Aika tiukasti Coen Bros. leffassa samaa, mutta tunnelma täysin erilainen.

a s

Hyvä kun korjasit tuon nimen, Coen siis - Cohenit, ketä lie, ovat erikseen

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Kun Costnerin westerneistä puhutaan, niin Open Range (Armoton maa) -elokuvalle pitää kyllä antaa tunnustusta. Sanoisin, että kyseessä on itseasiassa paras näistä moderneista westerneistä ja myös ohjaajansakin suurin saavutus. Se on ytimessään nimenomaan perinteinen western, kuin paluu vuosikymmenien taakse lajityypin kulta-aikaan - ainoastaan nykytekniikalla toteutettuna. Kaikkien aikojen suosikkeihini puolestaan kuuluu parin itsestäänselvyyden (Sheriffi, Rio Bravo) lisäksi Anthony Mannin Mies lännestä ja Muukalainen Laramiesta.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Laramie on accessissa ja ihan hyvä. Taisin katsoa viime talvena. Toi Stewart jäi mieleen länkkäriäijänä 1973, kun tuli telkarista Winchester '73, kohtalon ase.

Teppo Nygren

Sam raimin ohjaama "Nopeat ja Kuolleet" on mielestäni katsomisen arvoinen elokuva, jos sitä ei ole sattunut näkemään.
"Tombstone" vuodelta 1993 on myös katsomisen arvoinen länkkäri.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

HBO:n tuottama Deadwood oli kanssa loistava, vaikkei elokuva ollutkaan.
Jostain syystä sarja ei kuitenkaan saanut tarpeeksi katsojia ja se lopetettiin kolmen kauden jälkeen. Olisiko voimaks kielenkäyttö rokottanut katsojalukuja?

Teppo Nygren

Olen tainnut sitä jonkun jakson verran katsella.
Muistaneeko joku sellaista lännen sarjaa kuin "Alias Smith & Jones"?
Sarja oli hyvin suosittu. Kertoi kahdesta junarosvosta Hannibal Heyes ja Kid Curry. Sarja lopetettiin Peter Duelin ammuttua itsensä.
Muistikuvat hauskasta lännensarjasta ovat kuitenkin jääneet.
Jos joku ei tiedä tai muista, niin:
http://www.youtube.com/watch?v=j7e4NiDEC24

Seppo Hildén

Smith & Jones tuli seurattua varmaan joka jakso skidinä, samoin kun Virginialainen, Bonanza ja High Chaparral.

Tinatähti ja revolveri kuului leikkeihin.

a s

Sivujuonteena, Harri Nykäsen kirja Virginialainen, joka kertoo tuon lännensankarin vierailusta Suomessa, on yksi hauskimmista kirjoista, mitä olen lukenut.

Tony Banana

Ei sarjaa lopetettu äijä vaan vaihtui. Pyörii muuten nykyään mtv sarja kanavalla.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Virginialainen, Bonanza, High Chaparral, Smith&Jones.....tuttua kamaa 60-luvun alussa syntyneelle.
Olin mummulassa silloin kun Virginialainen tuli Suomessa käväisemään ja pakkohan se oli nähdä vaikkei mummulla telkkua ollutkaan! Puolen kilometrin päässä oli lähin TV ja eikun sinne. ;)

Teppo Nygren

[Tony banana:"Ei sarjaa lopetettu äijä vaan vaihtui. Pyörii muuten nykyään mtv sarja kanavalla."]

Joo muistankin että Duelin tilalle tuli joku toinen. Kuitenkin sarja muuttui jotenkin. En tiedä näkyikö siinä ikävät tapahtumat vai mitä, joten en ainakaan minä sitä sitten enää seurannut.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Ihan tuttua myös viiskytluvulla syntyneelle ja onpahan saanut The Saint in, The Baron in, Mission Impossible n (DVD) lisäksi lainattua, mm. Bonanzaa tosin vhs ja Virkkaria.

On nääs kaikki laitteet ja kasikanava soundit ja KUURO naapuri !

Thank Goodness !

Oli pakko jätkät briljeerata, kun mä olen ihan hillitön moviefriikki ja tämä viikonloppu on varattu kolmelle blu-ray lle, rasvaiselle pizzalle ja löhöämiselle...

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Olisikohan ollut kielenkäytön sijaan se kohtuu rankka realismi
mitä siinä oli
Oli haettu vähän sitä italo-westernien likaisuutta 2000 luvun malliin
Itse diggasin kovasti mutta jos halusi kiva-kivaa perheviihdettä niin varmasti sai jotain muuta

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Tämän luettuani iski sellainen lännenleffa fiilis että taitaa tämä viikonloppu mennä DVD-hyllyn western osastolla...
( Voi vaimo parkaa :D )

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Kehtaakohan tähän laittaa lastensa taidetta... No kyllä kehtaa. Poikani HeO:on tekemä Suomi-Western on kuitenkin Youtubessa.

http://www.youtube.com/watch?v=-IX1e94_YRc

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Sheriffillä on ainakin erittäin asialliset ja asiaankuuluvat viikset :D

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Tuosta tuli mieleeni Pini Hellstedtin ETL:n ykkösvuosikurssilla tekemä viiden minuutin "italowestern." Pini on nykyään suomen ykkösrivin kuvaajia ja heti alusta asti meille muille elokuvaopiskelijoille oli selvää hänen mieltymyksensä westerneihin. Harmi kun sitä ei voi missään katsoa, pölyttyy vain Taideteollisen arkistossa.

Teppo Nygren

"Rumat on roistoja, eikä sipulia ruokaan":)
En ymmärrä sitä vastenmielisyyttä sipulia kohtaan, mitä monet tuntevat. Äitini joutui hienontamaan sipulit niin hienoksi ruuan sekaan, ettei isäni niitä löytänyt. Minä joudun tekemään samoin meidän perheessä. Aina kun olen jotakin tehnyt, niin kysytään. "Ei kai siinä ole sipulia".
En tietenkään kerro milloin olen sipulia ruokaan laittanut, mutta välillä sitä kärähtää siitä silti.
Ehkä jostakin "myrkyttäjän käsikirjasta" saisi vinkkejä kuinka piilottaa sipulin ruokaan.
Hiukan varsinaisen asian vierestä, mutta tuli vaan tuosta sipulista mieleen.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Yes, katsoin HD na ja tässä oli SE mitä odotin KOTIMAASSA (tehtyä) pitkään ja se tuli eka kerran muistaakseni noin kolmekymmentä vuotta sitten, Jackpot issa, ELI vakaa ja fiilaria antava sivuttainen kamera-ajo !

Jukka Jänönen

Mulle tuli kirjoituksesta mieleen oma lapsuus ja elettiin Keravalla 70-luvun alkua. 70-luku oli pienten länkkäreiden kulta-aikaa. Sain jostain nallipyssyn, joka oli helkkarin hieno.

Orpolapsena ystävät olivat vähissä joten paiskoin yksikseni menemään ampuen lähimetsissä. Ammuntakaverina oli mielikuvituskoirani, jolle juttelin hanakasti. Semmoista koiraa ei kyllä ollut toista!

Kerran saapastelin täyttömaalle, jossa oli löysää savea. Upposin sinne polvia myöten enkä ihan heti päässyt irti. Siinä tohinassa nallipyssy putosi myöskin saveen. Lopputuloksena menetyksinä oli toinen saapas ja nallipyssy.

Asiaa jälkikäteen tutkittaessa paljastui, että täyttösavea oli siinä useampi metri. Kannatti pyrkiäkin pois sieltä. Nallipyssyä ei löydetty koskaan.

Luultavasti tuosta tapahtumasta johtuu viehätykseni kaikenlaisiin ampuma-aseisiin.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Loistomeisinki
Itseasiassa kun katsoo jotain elokuvaa niin muistaa ne leikit mitä sen jälkeen oli...Kavereiden kera tai ilman

Heikki Ojala

valitettavasti myös kotimainen lännenelokuva on kuollut

"Hirttämättömät" -traileri tuo aina hymyn huulille
http://www.youtube.com/watch?v=vbG5qOIdbsY

Tonto tyrii
http://www.youtube.com/watch?v=K8Fc8sFis0s

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Mikäs se oli se lappiin sijoittuva "lännenelokuva" missä oli Tapio Rautavaara pääosassa...Villi pohjola???

Siinä oli kunnon SF yritystä tehdä omaa...Taso jää kyllä sinne Kuollut mies elokuvien meisinkiin mutta toimi skidinä hyvin :)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Se oli Villin Pohjolan Kulta melko varmaan. Kuvattu (osa kolme) ainakin osittain Mustijoen varren koskilla mm. Tjusterby ssä semmoinen 40 kilsaa Helsingistä Porvooseen päin, jos muistan oikein.

http://www.imdb.com/title/tt0133265/fullcredits#cast

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Ei nyt onnaa, löytyy kuitenkin hakemalla ne kaksi ekaa alk. 1955.

Teppo Nygren

Kotimainen "Länkkäri" on kuollut, mutta Aleksi Mäkelän ohjaamassa "Häjyt"- elokuvassa on kyllä sellaista kotimaisen "westernin" tuntua.
Pitäisi kerätä rahaa kunnon suomalaista westerniä varten. Amerikassa on rikollisista ja lainvartijoista tehty legendoja, kuten Doc Holliday, Billy The Kid, Wyatt Earp, ym..
Entäpä jos Ison-Talon Antti ei hukkunutkaan, vaan muutti amerikkaan? Siis ihan fiktiivinen ajatus, mutta minkä pohjalta voisi tehdä elokuvan jossa olisi meille suomalaisille jotakin tutunomaista. Aleksi Mäkelä varmaan saisi aikaiseksi hienon teoksen. Niihin aikoihin kun Antit Rannanjärvi ja Iso-talo vaikuttivat oli niiltä seuduilta paljon siirtolaisuutta amerikkaan. Moni tuli sillä retkellä murhatuksi ja moni vaan muuten tapetuksi. Suomalaiselle westernille löytyisi siirtolaisuudesta sisältöä.
Jotkuthan pärjäsi. Miksei voisi tehdä suomalaista legendaa.
Mokomia ajatuksia suomen "Jim Bowiesta" :DDD

tapio oksanen

Hirttämättömät on erinomainen elokuva. Tosin saattaa vaikuttaa, että silloin Korsolaisena tuli vietettyä aikaa talleilla ja ruduksen soramontulla :) Ajoivat sitä pikkumonttua ympyrää koko ajan ja muut kohtaukset tehtiin korson talleilla. Siellä oli feikki lännen kylä.

Jukka Jänönen

Voi olla että muistan väärin, mutta Hirttämättömät filmattiin kai Tuusulassa, siinä Rusutjärven lähellä hiekkakuopilla.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

En ole aivan varma, mutta Spede tunnettiin alalla "miehenä, joka ei poistu kehä III:n ulkopuolelle koskaan." Päiväräha -systeemi alkaa tikittää heti kolmosen ulkopuolella ja tarkan markan miehenä Spede pyrki välttämään tämän. Kannattaa muistaa, että hän teki elokuvia omilla rahoillaan, joten turhia menoja oli pakko karsia. Itse olen kuullut, että elokuva kuvattiin Sasekan hiekkakuopalla Vuosaaressa. Sitä ei enää ole, koska alueelle on rakennettu kiivasti uusia taloja. Itsekin asuin Vuosaaressa 2000-luvun alussa useita vuosia ennenkuin lähdin "maaseutukierrokselle." Vanhana Itä-Helsinkiläisenä tosin olen käynyt kyseisessä paikassa silloin kun se vielä oli olemassa.

Kaikille yhteisesti voin sanoa, että hienoa, että olette kaivaneet esille monia unohtamiani klassikoita - etenkin 70-luvulta. Olen ne nähnyt, mutta kyllä edelleen pysyn väitteessäni, että 70-luku ei juurikaan tarjonnut katsojaystävällisiä kokemuksia lännenelokuvan saralla. Siitä olen myös iloinen, ettei kukaan ole "muistanut" Bud Spencer ja Terence Hill elokuvia. Ilmeisesti kukaan ei kehtaa tunnustautua niiden faniksi.

Heikki Ojala

Jaa-a. Korso?, Vantaa-Tuusula-Hyrylä-Rudusmontut, Vuosaari? vai Porvoo. Erikoista että asiassa näin monta erilaista "varmaa muistoa"

DVD-kotelo.com taas väittää:
"Hirttämättömät kuvattiin lähes kokonaisuudessaan Porvoon maalaiskunnan Sondbyn hiekkakuopilla."

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Näin mä vähän muistelinkin (tossa yllä, eri leffa tosin, mutta lähistöllä moni leffa kuvattu) Lauri, ja ne kallio-, joki- ja koskikohtaukset muutaman kilsan päässä Porvoon Sondby stä.

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Sen verran vielä tähän lätisen ja höpötän että Clintin Italowesternit oli kakarana jotain aivan muuta...Katsoi suu auki ja ihasteli mutta sitten MTV näytti Peckinpahin Hurjan joukon ja olin täysin myyty
Vaikka olin vasta 11-vuotias niin se tarina väkivaltoineen kaikkineen putosi aivan täysillä...Ensin etenee hitaasti kunnes räjähtää
Nauhoitin sen ja katsoin uudelleen jonka jälkeen katsoin uudelleen ja uudelleen jne jne jne
Sen jälkeen syöksyin videovuokraamoon ja lainasin kaikki Peckinpahin leffat...Erittäin laadukasta tavaraa ja todella omanlaistaan

Siihen asti John Wayne ja Howard Hawks olivat hallinneet mutta Hurjan joukon jälkeen ei ollut enää paluuta

Peckinpahin väkivalta ja Leonen likaisuus tavallaan tappoivat sen myytin mitä olin siihen asti hellinyt "villistä lännestä"

Uudemmista länkkäreistä en ole saanut enää mitään fiilistä...Costnerin Tanssii susien kanssa lähes toimi...Sam Raimin Nopeat ja kuolleet oli visuaalisesti upea mutta sekin jätti tyhjän olon
Edelleen odotan että joku lännenelokuva tekisi "temput" ja putoaisi ns kybällä...Deadwood sarja pääsi todella lähelle...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Mulle tuli 1970-luvulla kokoliuta lehtiä ja Peckinpah sanoi eräässä haastattelussa:

I am a man of totalitarian, mikäli muistan oikein.

Otin keväällä kirjastosta, taas muistaakseni, blu-ray nä Hurjan joukon. Oli hyvä laatu, parempi kuin 70 mm The Sound of Music blu-ray na.

Siinä on tietysti osaltaan tavallinen tarina, mutta kuvattuna enennäkemättömällä tavalla ja en tarkoita ylilyöntejä.

Peckinpah joi aika paljon, löi tuottajaa ja sai kenkää. Oli muutenkin aika tempperamenttinen alkoholin käytön vuoksi. Oisko ollut kyseessä Cincinnati Kid silloin, jonka sitten ohjasi loppuun Jewison.

Miksi joukko lähtee LÄHES varmaan kuolemaan ? Vaikkakin kuuluu miehen luonteeseen kuolla taistellen ? Joukossa on jäsen Angel.

Faija vei mut ja broidin alaikäisinä katsomaan ja sanoi, että roskaa...

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ei pidä unohtaa Tom Dey:n "Shanghai moon", pääosassa Jackie Chan, joka voidaan luokitella sinne huonoimpien westernien joukkoon.

... ja mainitsematta ei sovi myöskään jättää Mel Brooks:n "Blazing saddles", jonka inhorealistinen kohtaus yksipuolisen muonituksen aiheuttamasta ruoansulatusoireilusta on jättänyt lähtemättömän vaikutuksen moneen elokuvaharrastajaan.

http://www.youtube.com/watch?v=R6dm9rN6oTs

Teppo Nygren

Jackie Chan elokuvissa oleellista on huumori ja koreokrafia.
lännenparodioita katsellessa kyllä rentoutuu mukavasti. Aika rasistinenhan tuo "Blazing saddles" kyllä on, mutta nauretaanko me sille rasismille, vai ylityhmille rasisteille:D
Pidin molemmista elokuvista.

Matias Gerlich

Spagettiwestern ei ollut ainoastaan vallankumouksellinen uusi lännenelokuvien genre vaan itseasiassa kulttuurisesti suoranainen käänne. Mm. professori Timo Vihavainen ja monet muut ovat arvioineet sen populaarikulttuurisesti länsimaisen kulttuurin käännekohtana. Silloinhan valkokankaalle ratsastivat uuden tyyppiset antisankarit, kyyniset ja raadolliset omaneduntavoittelijat. Spagettiwesterneissä brutalisuuden, kyynisyyden, nihilistisyyden ja synkkyyden huippua edusti ehkä Corbuccin "Suuri Hiljaisuus". Kaikkiaan spagettiwesternejä tehtiin yli 600 1970-luvun puoliväliin mennessä.

http://pelontorjunta.suntuubi.com/fi/Blogi/#spaget...

Teppo Nygren

Tätä ette ole nähneet koskaan!!
Chris farleyn viimeistä elokuvaa "Almost heroes" voisi pitää westerninä, veikkei ihan perineteisenä.
Chris farley kuoli huumeisiin ennen elokuvan ensi-iltaa ja ehkä sen tähden elokuvaa markkinoitiin myös aika vaisusti. Elokuvaa ei ole suomen televisiossa eikä elokuvateattereissa koskaan näytetty, vaikka luulisin sen olevan ihan katsomisen arvoinen. Kyse on oikeastaan lännenkomediasta.
Pari lyhyttä pätkää elokuvasta ja jos joku väittää etteivät suupielet edes kääntyneet hymyyn noita pätkiä katsoessa, niin epäilen että henkilö narraa:D
Ensimmäisessä pätkässä "sankarimme" tarvitsee hankkia valkopäämerikotkan muna poppamiehelle pelastaakseen ystävänsä hengen. Ihmisellä on kuitenkin kiusauksensa.
http://www.youtube.com/watch?v=GbpRpJzZK7s
Toisesta pätkästä ei mitään taustoja tarvinne kertoa:)
http://www.youtube.com/watch?v=8mKHrHB6ILM&feature...

Teppo Nygren

Lehkamon kirjoitus peruslänkkäreistä on niin tyhjentävä, ettei sitä voi kuin myönnellä ja olla samaa mieltä.
Tekniikan kehittyessä kyllä uutta vanhaa varmaan tullaan tekemään.
Se vaan että saako samanlaista tunnetta sisällytettyä, ettei käy niinkuin Molbergin tuntemattoman kanssa, että onhan siinä värit, mutta tunne puuttuu ja hiukan aiheesta poiketen tuli vaan mieleen että nykyään olisi Edwin Laineen tuntematon kyllämahdoillista värittää ja ehkä ääniefektejäkin pystyisi parantelemaan. Siis jos joku haluaisi "Monan-lisan" maalata uudestaan.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Älkää ampuko minua aamukoitossa, mutta westermusikaali Paint your wagon red, joka "ansiokkaasti" on suomennettu nimellä Kultarynnäkön iloiset päivät on katsomisen arvoinen. Vaikka pelkästäään siksi, että tässä Eastwood ei ammu ketään hengiltä ja Lee Marvin laulaa hienon laulun:

http://www.youtube.com/watch?v=iJy91HfoUQY&feature...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Hyvä kun muistutit. Biisistä, tuli muut hyvät ajat mieleen...

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Hei, jos näillä sanoilla lauletaan niin ollaan lähellä elämän ydintä:

Mud can make you prisoner and the plains can bake you dry
Snow can burn your eyes, but only people make you cry
Home is made for coming from, for dreams of going to
Which with any luck will never come true
I was born under a wandrin' star
I was born under a wandrin' star

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Veikkohan on the man. Tough guys write poetry...

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Minulle on parhaiten jäänyt mieleen "Mies hevosena" (A Man Called Horse). Ohjaus Elliot Silverstein ja pääosaa esitti Richard Harris.

Miksi juuri tämä elokuva? Ehkäpä siksi kun siinä katsellaan maailmaa enemmän intiaanien kuin valkoisen miehen näkökulmasta.

Jouko Koskinen

Kaikki hyvät leffat on jo tehty - pakko kehua näitä huonoja.

"Jos Jumala ei hävitä Hollywood Boulevardia, Hän on
anteeksipyynnön velkaa Sodomalle ja Gomoralle"
- Jay Leno

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen
Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Kyllä, kiitos! Ja se on Lehkamon syy, että katson toisen yön peräkkäin westernejä! Senkin... Kiitos siitäkin.

Ja kävin muuten tänään Gigantissa etsimässä länkkäreitä - ei löytynyt mitään hyvää.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

Mitenkäs sulle mahtaa käydä jos mä kirjoitan ensi viikonlopuksi pikku blogin Film Noirista? Sekin sattuu olemaan mun lempilajityyppini ja tulipahan itsekin kokeiltua sitä - (Ristilukki 1993)
;) ;)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Right on, Arto, kyllä luetaan.

Samuel Virkiö

Nämä tulee mieleen monen edellä mainitun lisäksi

Sierra Madren aarre
Hopeatähti
Hyökkäys erämaassa

Lapsena tuli katsottua kuukauden westerneitä.
Niitä tuli kesällä keskiviikkoiltaisin, muistaakseni yhdeksältä.

Nukuin kesäisin aitassa ja muistan, kuinka loppukesästä länkkärin jälkeen juoksin pihanurmikon yli aittaan paljain jaloin ja märkä, kasteinen ruoho tuntui kylmältä jaloissani.

Uudempaa länkkärituotantoa ei juurikaan ole tullut katsottua.
Vanhassa vara parempi.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa